fbpx

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in 2023

Je vrienden hebben zonnepanelen, je collega’s en buren hebben ze onlangs laten installeren en als jij nog geen zonnepanelen hebt, ben je nu waarschijnlijk aan het kijken of je ze kan installeren!

Alles wat je moet weten over zonnepanelen in 2023

Je vrienden hebben zonnepanelen, je collega’s en buren hebben ze onlangs laten installeren en als jij nog geen zonnepanelen hebt, ben je nu waarschijnlijk aan het kijken of je ze kan installeren! Je bent op zoek naar extra informatie. In deze blogpost vind je alle essentiële informatie over zonnepanelen:

  • Hoe werken zonnepanelen?
  • Wat zijn de voordelen?
  • Welke soorten zonnepanelen bestaan er?
  • Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
  • Hoeveel kosten zonnepanelen? Welke subsidies ontvang ik in 2023?
  • Waar kan ik zonnepanelen kopen?
  • Waar kan ik zonnepanelen plaatsen?
  • Doe-het-zelf
  • Leven met zonnepanelen
  • Veelvoorkomende mythes over zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen?

Zonnepanelen produceren gelijkstroom (DC) uit zonlicht. Hoe meer zonlicht erop valt, hoe meer energie ze produceren. Je raadt het dus al, je zonnepanelen zullen over het algemeen een hogere opbrengst geven tijdens de zomermaanden omdat de dagen dan langer zijn, vooral in juni en juli.

Een veelvoorkomende misvatting is dat de panelen direct zonlicht nodig hebben om te werken, maar de technologie heeft grote sprongen gemaakt sinds de opkomst van zonnepanelen. Zonnepanelen blijven tegenwoordig energie produceren op bewolkte, regenachtige en zelfs besneeuwde dagen. Niet tot hun maximale capaciteit zoals ze zouden doen bij volle zon, maar genoeg om je apparaten te blijven gebruiken.

Zonnepanelen wekken energie op dankzij het fotovoltaïsche (PV) effect, dat al in 1839 in het naburige Frankrijk werd ontdekt door Edmond Becquerel, een 19-jarige natuurkundige die een proces observeerde waarbij elektrische stroom werd opgewekt. Edmond creëerde de elektrische stroom door twee platen goud of platina onder te dompelen in een geleidende oplossing en ze bloot te stellen aan zonlicht. Bravo, il a bien fait!

We gaan nu verder met de zonnepanelen van vandaag. Ze hebben halfgeleiders, silicium en andere ondersteunende materialen en ze kunnen genoeg elektriciteit leveren voor een gemiddeld huis. Ze moeten echter wel met elkaar worden verbonden via verschillende onderdelen:

  • een omvormer
  • digitale meters
  • een laadregelaar
  • optioneel een thuisbatterij en een laadpaal
  • optioneel een warmtepomp

De omvormer is een essentieel onderdeel dat de door het paneel gegenereerde DC-energie omzet in voor huishoudelijk gebruik geschikte wisselstroom (AC). De wisselstroomenergie wordt gebruikt door alle elektronische apparaten in je huis.

De digitale meter houdt de productie van zonne-energie en het elektriciteitsverbruik van het net bij.

De thuisbatterij geeft je meer autonomie en minder afhankelijkheid van het elektriciteitsnet, omdat ze overtollig opgewekte energie opslaat en beschikbaar maakt voor later gebruik ‘s avonds.

Met het oplaadpunt voor auto’s kan je zonne-energie gebruiken om je elektrische auto gratis op te laden.

Bovendien warmt de warmtepomp het water efficiënter op dan een klassieke boiler.

Naast de juiste onderdelen moeten je zonnepanelen op de juiste manier worden gemonteerd om de energieopbrengst te maximaliseren. Een vlekkeloze opstelling wordt bereikt als de panelen in de juiste richting staan en in de juiste hoek zijn gekanteld. Aangezien België op het noordelijke halfrond ligt, krijgen de zuidelijk georiënteerde oppervlakken het meeste directe licht gedurende elke dag. Als je de zonnepanelen in een hoek van 30-45 graden plaatst, krijg je een optimale opstelling met maximale prestaties. De meeste woningen in België worden gebouwd rekening houdend met die criteria. Onze experts helpen je bij het plannen van de juiste opstelling.

Door slim te investeren in de bovengenoemde componenten kan je de verzamelde zonne-energie gebruiken voor al jouw apparaten en je investering sneller terugverdienen.

Wat zijn de voordelen?

Zonnepanelen zijn tegenwoordig een uitstekende investering met een meervoudig rendement.

Ten eerste gaan ze erg lang mee. Veel fabrikanten geven hun zonnepanelen een garantie van 25-35 jaar. Zonnepanelen vereisen minimaal onderhoud nadat ze zijn geïnstalleerd en omdat panelen geen bewegende delen hebben, zullen ze waarschijnlijk ook na de garantieperiode nog volledig operationeel zijn. Zelfs panelen die in 1976 zijn geïnstalleerd, wekken vandaag de dag nog steeds energie op.

De kosten voor het kopen en installeren van zonnepanelensystemen zijn meestal binnen 5-10 jaar terugverdiend, of zelfs eerder, afhankelijk van de kwaliteit en de nationale energieprijsschommelingen.

Afhankelijk van het aantal zonnepanelen en het dagelijkse energieverbruik kan de besparing oplopen tot €2.000 euro per jaar. Dit maakt de ROI (return on investment) op deze installaties zeker en zorgeloos.

Een belangrijke stap om van alle voordelen van een zonnesysteem te genieten is een erkende, gecertificeerde installateur vinden. In België is de RESCert-gids met nationale gecertificeerde installateurs de perfecte start. Bovendien kan je hier je potentiële besparingen controleren. Voer gewoon het adres van je huis in en bekijk hoe geschikt jouw gebouw is om zonne-energie op te wekken. Het goede nieuws is dat wij een betere ROI kunnen bieden dan de aangegeven ROI.

De hoeveelheid CO2-uitstoot die je bespaart na het installeren van zonnepanelen op je dak is ongeveer tussen de 1,5 en 2 ton per jaar! Dat is zowat de hoeveelheid van een trein die 44 keer van Brussel naar Parijs rijdt. Dit is een enorme impact op het milieu voor de komende jaren.

De prijs van zonnepanelen is aanzienlijk gedaald. Op 30 juni 2025 zullen zonnepanelen verplicht zijn voor gebouwen die meer dan 1 gigawattuur per jaar aan elektriciteit verbruiken.

Als je zonnepanelen op je dak installeert, verhoog je ook de waarde van je woning, omdat je de duurzaamheidsfactor verhoogt. Bovendien wordt je dak minder blootgesteld aan de elementen, waardoor het langer meegaat.

In België kan je de extra niet-gebruikte energie ook aan je familie of vrienden geven en met hen een apart contract afsluiten. Neem contact op met je netbeheerder en vraag hen regime 3 voor je te activeren als je het voordeel van zonne-energie wil uitbreiden naar je naasten.

Je geniet bovendien van een verlaagd btw-tarief van 6% (i.p.v. 21%) op de kost van de panelen en de installatie. Daarbovenop kan je van de overheid een subsidie ontvangen tot 750 euro.

Als het ooit zover komt, zijn zonnepanelen zeer goed recyclebaar. Tot 85% of meer van sommige modellen kunnen na jaren van gebruik worden hergebruikt of gerecycled, of in geval van schade kunnen ze worden gesloopt voor onderdelen.

Zonnepanelen zijn milieuvriendelijker dan windmolens en hebben minder onderhoud nodig. Terwijl windmolens invloed kunnen hebben op de vliegroute van vogels, hebben zonnepanelen weinig last van dieren; er zijn gevallen bekend waarbij vogels nesten hebben gebouwd onder de panelen, maar dat wordt niet als veilig voor hen beschouwd. Je installateur zal je adviseren hoe je dat kan voorkomen.

Binnen een jaar zullen de zonnepanelen de energie opwekken die nodig was om ze te produceren.

Welke soorten zonnepanelen bestaan er?

De drie bekendste soorten zonnepanelen op de markt zijn:

  • monokristallijne (mono) zonnepanelen
  • polykristallijne (poly) zonnepanelen
  • dunnefilm-zonnepanelen
  • thermische zonnecollectoren

De meest voorkomende panelen zijn momenteel mono-panelen, fabrikanten produceren steeds minder poly-panelen, terwijl dunne film (thin film) meestal gebruikt wordt voor speciale toepassingen.

Tegenwoordig zijn glas-glas-panelen in opmars. Dit zijn panelen met aan beide zijden een glazen oppervlak, wat bij bepaalde toepassingen resulteert in een hoger rendement. Ook al is dit soort panelen duurder, door het hogere rendement is de terugverdientijd gelijkaardig aan die van andere panelen.

Fabrikanten blijven voortdurend investeren in nieuwe ontwikkelingen. Eén van deze nieuwe ontwikkelingen resulteerde in een nieuwe technologie, namelijk PERC-zonnepanelen.
PERC staat voor “Passivated Emitter and Rear Cell” en verwijst naar een technologische verbetering in de productie van zonnepanelen. PERC-zonnepanelen maken gebruik van een extra laag op de achterzijde van de zonnecellen, die zorgt voor een hogere efficiëntie en een betere prestatie bij weinig licht.

Daarnaast zijn PERC-zonnepanelen over het algemeen ook beter bestand tegen degradatie door zogenaamde “licht-geïnduceerde degradatie” (LID). LID kan optreden bij conventionele zonnecellen en leidt tot een tijdelijke afname van de efficiëntie na de installatie. Met PERC-zonnepanelen wordt dit effect verminderd, waardoor ze langer op een hoog prestatieniveau kunnen functioneren.

Over het algemeen zijn PERC-zonnepanelen een geavanceerdere en efficiëntere vorm van zonnepanelen, die steeds populairder wordt in de zonne-energie-industrie, maar voorlopig hebben ze enkel toegang hebben gevonden in de grotere B2B-installaties. Experts verwachten dat dit type paneel de komende 10 jaar sterk aan terrein zal winnen, waardoor de huidige dure aankoopprijs geleidelijk zal zakken.

Het heeft echter geen zin om het plaatsen van zonnepanelen uit te stellen. Er zal in de toekomst immers steeds blijven gezocht worden naar manieren om de efficiëntie van zonnepanelen te verhogen. Als je vandaag investeert in zonnepanelen, verlaag je je energierekening vandaag reeds. Het heeft geen zin om nog jaren te wachten op mogelijke nieuwe technologieën, terwijl je vandaag al kan besparen en je installatie gemiddeld op 4 jaar hebt terugverdiend.

Een thermische zonnecollector is een onderdeel van een thermische zonne-installatie. De functie ervan is om zonlicht op te vangen en om te zetten in thermische energie, die gebruikt wordt om water op te warmen. Dit type staat ook bekend als een thermisch zonnepaneel.

Thermische zonne-energie-installaties of zonne-energiecollectoren worden op basis van hun doel ingedeeld in verschillende types. 

Hieronder volgen enkele van de meest voorkomende toepassingen van zonnecollectoren:

  • zwembadwaterverwarming
  • verwarmingssystemens
  • elektriciteitsproductie in grote thermische zonnecentrales
  • sanitair warm water

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?

Dat hangt sterk af van hoeveel energie je verbruikt en is voor ieder huishouden anders. Een doorsnee woning heeft tussen de 12 en 20 zonnepanelen nodig om de energierekening voldoende te compenseren met zonne-energie.

Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt, is afhankelijk van een paar belangrijke factoren waaronder de oriëntatie van je beschikbare dakoppervlak en je verbruiksgewoonten. Verbruik je voornamelijk in de ochtend en ‘s avonds energie, dan kan een thuisbatterij ervoor zorgen dat de energie die je overdag opwekt op een later tijdstip gebruikt kan worden, wanneer je ze nodig hebt.

Hierdoor verhoogt je eigenverbruik aanzienlijk en daalt je maandelijkse energiefactuur nog verder. Neem zéker eens een kijkje op volgende website van Ecobouwers, die staat boordevol nuttige tips en onafhankelijke informatie.

Hoeveel kosten zonnepanelen?

Dit is waarschijnlijk de op één na meest gestelde vraag: wat zijn de verschillende soorten zonnepanelen? De kosten van zonnepanelen zijn afhankelijk van het type panelen, de fabrikant en het aantal panelen dat nodig is voor elk systeem.

Je bent al bekend met de verschillende gangbare typen die we hierboven hebben beschreven. Over het algemeen kan de prijs variëren van €3.800 euro voor kleinere systemen tot €32.000 euro voor een aanzienlijk aantal panelen en een volledig duurzaam systeem met een kwaliteitsomvormer, thuisbatterij, warmtepomp en autolader.

Monokristallijne zonnepanelen

Gemiddeld genomen staan monokristallijne zonnepanelen bekend als de meest energie-efficiënte zonnepanelen, waarbij sommige fabrikanten een energieproductie van 430 WP (wattpiek) of mogelijk hoger per paneel claimen, en kosten tussen €135 en €200.

Kleinere systemen bevatten 8 of minder panelen die een gemiddeld vermogen van 3400 Kw produceren, de hoeveelheid die een klein gezin in Vlaanderen gebruikt. Deze systemen kosten ongeveer €1.050 euro enkel voor de panelen( incl. levering, excl. plaatsing). Voeg daar nog een omvormer en de installatiekosten aan toe en je komt op een uiteindelijke kostprijs tussen €3.800 en €5.000. Houd er rekening mee dat wanneer je meer panelen aanschaft, de kosten per paneel lager worden. Bij erkende installateurs worden deze kortingen meestal aan de offerte toegevoegd.

Polykristallijne zonnepanelen

Polykristallijne zonnepanelen, die een paar jaar geleden werden beschouwd als de budgetvriendelijke optie, zijn momenteel moeilijker te vinden en op dit moment hebben ze een vergelijkbare prijs als de monokristallijne panelen, maar ze hebben een lager vermogen per paneel: 250WP vs. 430WP van de mono-panelen. Zonnepaneelsystemen met dergelijke panelen hebben meer panelen nodig om hetzelfde vermogen te produceren als hun monokristallijne tegenhangers. Gezien de kosten van de extra tijd die nodig is om de extra polykristallijne panelen te installeren, zullen de voordelen zeker niet opwegen tegen de toch al geringe kostenbesparingen. Het is waarschijnlijk dat dergelijke zonnesystemen met polykristallijne zonnepanelen evenveel kosten als systemen met mono-panelen, maar minder stroom produceren. Oudere zonnesystemen bestaan meestal uit dergelijke panelen.

Dunnefilm-zonnepanelen

Deze panelen worden sneller en goedkoper geproduceerd en zijn een budgetvriendelijke optie, maar er zijn een paar nadelen waarmee je rekening moet houden. Thin-film panelen produceren minder stroom dan poly- en monokristallijne panelen en hebben een kortere levensduur, tussen 8-12 jaar.

Toch worden er stappen worden ondernomen om de tekortkomingen weg te werken. De Universiteit Hasselt ging de uitdaging aan en heeft wetenschappelijke teams gevormd om te onderzoeken hoe de opbrengst en de levensduur van deze panelen kunnen worden verbeterd. Ze zijn daarin geslaagd, maar dergelijke panelen worden niet op industriële schaal geproduceerd en het is op dit moment niet mogelijk om ze te verkrijgen.

Een belangrijk voordeel om in gedachten te houden is dat dit soort panelen beter zijn in het opwekken van energie als je niet de ideale dakligging hebt (oost-, west- of noordgericht).

Er is berekend dat de ROI voor dunnefilm-panelen sneller bereikt kan worden dan de alternatieven: ze zijn goedkoper en sneller te installeren vanwege hun lichtheid en flexibiliteit. Een zonne-energiesysteem met een opbrengst van ongeveer 3000Wh kost ongeveer €5.000.

Door de voortdurende ontwikkelingen in de dunnefilm-technologie denken sommige experts dat deze panelen de andere twee soorten panelen wel eens zouden kunnen overtreffen in vermogen, prijs en duurzaamheid. We houden dit voor je in de gaten.

Ongeacht het type zonnepanelen dat je wil laten installeren, moet je ook rekening houden met de installatiekosten en extra kosten voor de andere onderdelen van het zonnesysteem: montagerails voor de panelen, omvormers, thuisbatterij, autolader en warmtepomp.

Subsidies in Vlaanderen

In Vlaanderen geniet je van een verlaagd btw-tarief van 6% voor de aankoop van nieuwe zonnepanelen, zonneboiler en warmtepomp. Huizen die ouder zijn dan 10 jaar zullen na 2023 genieten van een verlaagd btw-tarief. Nieuwere woningen die minder dan tien jaar oud zijn, kunnen nog profiteren van de btw-verlaging tot eind 2023. Dit verlaagde tarief geldt alleen als je een installatie bestelt bij een RESCert-gecertificeerde installateur. Een doe-het-zelfaankoop komt niet in aanmerking.

Fluvius biedt ook een forfaitaire korting tot €750 voor nieuwe installaties, met een omvormervermogen tot 10kVA. De installatie moet worden uitgevoerd door een RESCert-gecertificeerde installateur en op veiligheid worden gecontroleerd door de overeenstemmende instantie, in Vlaanderen zijn dat AREI-inspectieteams.

Afhankelijk van de configuratie van je zonnesysteem en het vermogen kan de premie hoger of lager zijn dan €750. Beschermde afnemers kunnen genieten van een hogere premie, tot €900. Alle details over de voorwaarden staan op de officiële website van Vlaanderen.

Houd er rekening mee dat deze premie in 2024 wordt gehalveerd tot €375.

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen koop je best bij de installateur zelf. Zij kunnen de beste prijs en garantie bieden voor de installatie van het hele systeem. Je kan natuurlijk ook zelf rechtstreeks bij de fabrikanten zonnepanelen kopen, maar dan moet je misschien een hogere prijs betalen, omdat je maar een beperkte hoeveelheid koopt en niet profiteert van de grotere orderkortingen die gecertificeerde installatiebedrijven krijgen.

Naast de panelen moet je ook zorgen voor de montagebeugel, kabels en bedrading, waarvoor soms speciaal gereedschap nodig is. Een ander punt om in gedachten te houden is dat als je rechtstreeks bij de groothandelaar koopt, je garantie beperkt is. Als je de units tijdens de installatie beschadigt, verlies je de garantie van 30 jaar, terwijl als je met een installateur werkt, hij de verantwoordelijkheid voor de installatie draagt en jij je gemoedsrust behoudt.

Waar kan ik zonnepanelen plaatsen?

De locatie van je zonnepanelen is heel belangrijk. Wellicht kan je profiteren van het volledige potentieel van de panelen en kan genieten van een rendement van bijna 100%! Zoals je misschien weet, is de meest gebruikelijke plaats voor de zonnepanelen het dak van de woning, idealiter op het zuiden gericht en gemonteerd onder een hoek van 30-45 graden.

Als je dak niet op de ideale plek ligt, kan je dit waarschijnlijk compenseren door een ander type paneel te installeren of meer panelen toe te voegen. Alternatieve locaties voor de zonnepanelen kunnen een gewoon veld zijn, maar afhankelijk van de grootte van het zonnepanelenveld kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Je moet ook in de gaten houden of de locatie waar je de panelen wil plaatsen niet in de schaduw ligt van bomen of andere gebouwen. Panelen in de schaduw genereren minder energie. Sommige systemen kunnen daaronder lijden. Zelfs indien de meeste panelen onder de directe zonlijn liggen maar een van de panelen in de schaduw ligt, kan het balanceringssysteem uit balans geraken en ervoor zorgen dat alle panelen minder energie opwekken.

Het is ook belangrijk om te weten waar je geen zonnepanelen kan plaatsen: op je ramen, muren, deuren en buiten het oppervlak van je dak. Ze mogen niet verder dan 25 cm van de rand van je dak liggen en je kan geen panelen op bomen of bewegende constructies plaatsen. Als je dak meer dan 25 jaar oud is, ben je wettelijk verplicht om eventuele asbestisolatie te verwijderen.

Als je geïnteresseerd bent in hoeveel procent van de opbrengst je mogelijk misloopt, heeft de Nederlandse milieuwebsite een grafiek gemaakt die de oriëntatie en hoek van het dak weergeven.

Een heel handig hulpmiddel is de Zonnekaart van de Vlaamse overheid. Die tool geeft je snel een idee over of je dak of locatie geschikt is voor zonnepanelen en hoeveel energie je kan opwekken.

Doe-het-zelf

Hoewel het inderdaad verleidelijk klinkt en het relatief eenvoudig lijkt om zonnepanelen te installeren, is het in werkelijkheid niet zo simpel. Het vereist zorgvuldige planning, omdat het een systeem is dat na installatie niet gemakkelijk kan worden aangepast. Elke fout tijdens de installatie zal de opbrengst van je zonne-energie verlagen.

Samengevat moet je er zeker van zijn dat je de juiste ideale opstelling kan realiseren: dak of veld op het zuiden gericht en in een hoek van 30-45 graden.

Zorg ervoor dat er geen objecten zijn die schaduw kunnen werpen op het systeem van panelen.

Een gecertificeerde vakman moet de zonnepanelen aansluiten op een omvormer en vervolgens op je meter om het risico op elektrische schokken of brandgevaar te minimaliseren.

De geselecteerde onderdelen van je zonnesysteem moeten probleemloos met elkaar kunnen samenwerken. Niet alle onderdelen zijn compatibel.

Als je panelen plaatst op oudere daken met asbestisolatie, moet je daarmee rekening houden voordat je de panelen plaatst.

Als je geen montageroosters of speciaal gereedschap hebt, moet je ze misschien huren.

Iedereen met nieuwsgierigheid en de nodige technische kennis en ervaring kan een zonnepanelensysteem plaatsen. Maar een professioneel bedrijf biedt garantie op de gehele kwaliteit van het systeem, in plaats van slechts op een aantal onderdelen in je zonnepanelensysteem. Ben jij een handige harry die zijn zonnepanelen zelf wil installeren? We horen graag van jou.

Leven met zonnepanelen

Eens je zonnepanelen hebt, kan je elke dag opstaan met de gedachte dat elke knop die je indrukt je niets kost en dat je moeiteloos bijdraagt aan een beter leefmilieu. Zalig toch?

Als je systeem het toelaat, kan je je stroom delen met familie of vrienden.

Van een goed installatiesysteem merk je helemaal niets en het heeft ook geen onderhoud nodig.

De toekomst van zonnepanelen is zeker en iedereen zal uiteindelijk onder een dak wonen dat alle benodigde energie voor dat huis opwekt.

Vandaag de dag biedt de overheid extra subsidies waarvan je kan profiteren, waardoor de overstap naar zonne-energie zorgeloos en winstgevend wordt.

Veel voorkomende mythes over zonnepanelen

We hebben geprobeerd de gangbare overtuigingen over zonnepanelen te verzamelen, zodat je volledig op de hoogte bent:

Je kan geen goede energieopbrengst hebben als er een schaduw op je dak valt.

Het hangt ervan af of de schaduw er maar een paar uur is en of je optimizers hebt geïnstalleerd die je helpen het energieverlies te beperken en de opwekking van zonne-energie in balans te houden. Je kan ook een dunnefilm-zonnepaneel gebruiken dat het beste presteert in dergelijke omgevingen.

Tijdens de zomermaanden zal je de meeste stroom opwekken.

Dit klopt grotendeels, je zal inderdaad meer energie opwekken, maar het hangt vooral af van de kwaliteit van de panelen en de opstelling. Het komt vaak voor dat de panelen geen energie kunnen produceren als de temperatuur boven de 30 graden komt. De extra warmte in de lucht veroorzaakt oververhitting, wat de energieopwekking verstoort. Daarom worden panelen vaak een paar cm boven je dak gemonteerd om een luchtcirculatie te bekomen die de panelen op natuurlijke wijze afkoelt. Met andere woorden, je zal meer energie per uur produceren als het koeler weer is dan wanneer het warmer is.

Bij bewolking zal je geen energie opwekken.

De wetenschap achter zonne-energie heeft de afgelopen jaren grote sprongen gemaakt en zal dat blijven doen. De tijd dat zonnepanelen direct zonlicht nodig hadden om energie op te wekken is voorbij. De huidige panelen zijn goed in het opvangen van zonlicht en het omzetten ervan in energie, zelfs bij bewolkt weer. Ze wekken minder energie op dan bij zonnig weer, maar ze werken nog steeds.

De productie van zonnepanelen weegt zwaarder dan de werkelijke groene duurzame voordelen.

Hoewel bij de productie van zonnepanelen inderdaad CO2 wordt uitgestoten en er zeldzame aardmetalen worden gebruikt, werken fabrikanten van zonnepanelen altijd aan een koolstofneutrale toekomst en doen ze er alles aan om zonnepanelen op duurzame wijze te produceren of efficiënt te recyclen. Aangezien deze systemen tot 30 of 40 jaar meegaan, helpen de zonnepaneelsystemen je tijdens het eerste jaar om evenveel kooldioxide te besparen als er is gebruikt om ze te produceren, daarna blijven de zonnepanelen tonnen kooldioxide-uitstoot besparen. Bovendien zijn de panelen tot 90% recycleerbaar.

Tijdens stroomuitval blijft mijn zonne-energiesysteem mijn huis van stroom voorzien.

Eigenlijk is het logisch om te verwachten dat je zonnesysteem energie blijft opwekken. Het wordt echter gepauzeerd totdat de stroomstoring is verholpen. Dat is een veiligheidsmechanisme dat voorkomt dat er stroom tussen je zonnepanelen en het elektriciteitsnet wordt gepompt, wat gevaarlijk kan zijn als er werkzaamheden worden uitgevoerd. Met een thuisbatterij is het echter mogelijk dat je niets merkt van een stroomstoring bij jou thuis. Er zijn omvormers beschikbaar die tijdens een algemene stroomuitval enkele belangrijke verbruikers, zoals een diepvriezer, koelkast of noodverlichting blijven voorzien van stroom, via een Backup uitgang.

We hopen dat we de belangrijkste punten hebben genoemd waarmee je rekening moet houden als je voor zonne-energie kiest. Wacht niet te lang, je zal vanaf dag één de vruchten plukken.

S4A is gespecialiseerd in het plaatsen van Zonnepanelen, Thuisbatterijen, Laadpalen en Warmtepompen in uw regio.

OFFERTEAANVRAAG

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Table of Contents

On Key

Related Posts